Kuchenki gazowe, które jeszcze do niedawna dominowaÅ‚y w naszych domach, to wynalazek sprzed prawie 200 lat. PierwszÄ… kuchenkÄ™ gazowÄ…, jakÄ… można byÅ‚o kupić w sklepie, stworzyÅ‚, poczÄ…tkowo na wÅ‚asne potrzeby, Anglik James Sharp, pracownik gazowni w Northampton. Jego gÅ‚ównymi odbiorcami w pierwszym okresie niewielkiej zresztÄ… produkcji byÅ‚y gÅ‚ównie hotele, dla których ważna byÅ‚a wydajność stanowisk do gotowania i pieczenia, jakÄ… te nowe urzÄ…dzenia zapewniaÅ‚y.
Pierwotnie koncepcja kuchenek gazowych byÅ‚a nieco inna niż obecnie. Nie byÅ‚o rusztu, na którym stawiamy naczynia, ale specjalne haki, gdzie podwieszano, np. miÄ™so do pieczenia w bezpoÅ›rednim ogniu lub też zawieszano garnki.
Bliski wspóÅ‚czesnemu typ kuchenki gazowej, skÅ‚adajÄ…cej siÄ™ oddzielnego piekarnika z póÅ‚kami i z górnej pÅ‚yty z palnikami do gotowania, na której można byÅ‚o ustawiać garnki, zapoczÄ…tkowaÅ‚ opatentowany w 1852 roku piekarnik gazowy Bower.
Z tego krótkiego rysu historycznego widać, że uważane dziÅ› za tradycyjne kuchenki gazowe dominowaÅ‚y na rynku przez ponad 150 lat, a wiÄ™c bardzo dÅ‚ugo. W tym czasie udaÅ‚o siÄ™ dokÅ‚adnie poznać ich najważniejsze wady i zalety. Przez te wszystkie lata oczywiÅ›cie zmieniaÅ‚y siÄ™ one diametralnie: unowoczeÅ›niono konstrukcjÄ™, pracowano także nad ich wyglÄ…dem, tak aby speÅ‚niaÅ‚y wszystkie wyzwania wspóÅ‚czesnego designu. Poprawiono też bezpieczeÅ„stwo, które wynika z użycia Å‚atwo wybuchowego gazu ziemnego lub gaz LPG (mieszanina propanu z butanem).
WspóÅ‚czesne kuchenki (pÅ‚yty) gazowe
Choć jak wspomniaÅ‚em, pÅ‚yty gazowe sÄ… stosowane w naszych domach od ponad 150 lat, te, które możemy kupić obecnie w sklepach, sÄ… nowoczeÅ›niejsze od swoich pierwowzorów. Nie tylko wyglÄ…dajÄ… zupeÅ‚nie inaczej i dużo nowoczeÅ›niej, ale sÄ… też znacznie bezpieczniejsze dla użytkowników. Dobrym przykÅ‚adem jest zastosowanie w nich czujników przepÅ‚ywowych, które sÄ… w stanie wykryć zgaÅ›niÄ™cie pÅ‚omienia i odciąć przepÅ‚yw gazu w takim przypadku. WiÄ™kszość wspóÅ‚czeÅ›nie spotykanych kuchenek ma też specjalne blokady w pokrÄ™tÅ‚ach. Stworzono je po to, by zabezpieczyć dom przed przypadkowym otwarciem przepÅ‚ywu, na przykÅ‚ad przez bawiÄ…ce siÄ™ dzieci. DziaÅ‚a to zwykle na tej zasadzie, że pokrÄ™tÅ‚o przed przekrÄ™ceniem należy dodatkowo wcisnąć.
Zalety kuchenek gazowych:
- Wiele osób uważa, że potrawy przygotowywane na kuchenkach gazowych sÄ… smaczniejsze niż na innych rodzajach kuchni. Być może z tego powodu kuchenki Innego typu, na przykÅ‚ad w restauracjach to jednak rzadkość.
- Ceny pÅ‚yt gazowych sÄ… znacznie niższe niż innych rodzajów kuchenek. DobrÄ… pÅ‚ytÄ™ gazowÄ… można kupić już za 450 zÅ‚, te kosztujÄ…ce wiÄ™cej bÄ™dÄ… wyposażone w liczne funkcje dodatkowe (na przykÅ‚ad pÅ‚omieÅ„ ukryty pod pÅ‚ytÄ… szklanÄ…).
- Kuchenka gazowa działa nawet podczas awarii prądu. Jest zatem niezawodna, inaczej niż kuchenki elektryczne.
- WspóÅ‚czesne (starsze także) kuchenki gazowe sÄ… zdecydowanie mniej awaryjne niż ich odpowiedniki elektryczne. Wynika to z tego faktu, że jest w nich znacznie mniej elementów elektronicznych, które w zwykÅ‚ej eksploatacji sÄ… bardziej narażone na popsucie.
- Niemal 100% dostÄ™pnych w sklepach garnków jest dostosowana do gotowania na kuchenkach gazowych. Tymczasem na kuchenkach indukcyjnych i elektrycznych musimy stosować specjalne garnki (ze stali ferromagnetycznych).
- Kuchenki gazowej nie zakÅ‚ócajÄ… pracy urzÄ…dzeÅ„ elektrycznych.
Wady kuchenek gazowych:
- Największą wadą kuchenek i płyt gazowych jest konieczność doprowadzenia instalacji gazowej i lub używania butli. Pierwsze rozwiązanie jest dość drogie, gdyż budowa instalacji gazowej wymaga odpowiednich technologii i uprawnień. Z kolei używanie butli też ma swoje wady. Wymaga dużej ostrożności, często też gaz z butli kończy się w najmniej odpowiednim momencie.
- Instalacja gazowa jest systemem dość wysokiego ryzyka i wymaga odpowiedniej dbałości. Ulatniający się z popsutej instalacji gaz może doprowadzić do poważnej katastrofy.
- Gotowanie na kuchence gazowej jest dłuższe niż na kuchenkach elektrycznych i indukcyjnych.
- W przypadku kuchenek gazowych istnieje ryzyko oparzenia, płomień jest bowiem odkryty i jest do niego bezpośredni dostęp.
- Kuchenka gazowa jest trudna w utrzymaniu czystości. Same palniki fajerki mają dość skomplikowaną budowę częstego czyszczenia, wymaga także ruszt oraz sama płyta.
- Obecna sytuacja międzynarodowa ma wpływ na ceny gazu, są one jednak nadal niższe niż ceny prądu.
PÅ‚yty indukcyjne
W ostatnich latach instalacja płyt indukcyjnych jest coraz powszechniejsza. Wbrew pozorom wpływ na to ma nie tylko sama nowoczesność czy łatwość obsługi takich konstrukcji, ale też oszczędności przy budowie nowych osiedli, gdzie po prostu nie doprowadza się już drogich w budowie i kosztownych w utrzymaniu instalacji gazowych. W wielu nowych budynkach administratorzy nie zalecają też instalacji butli gazowych. Tu przede wszystkim rolę odgrywają względy bezpieczeństwa.
Do swojego dziaÅ‚ania kuchenka z pÅ‚ytÄ… indukcyjnÄ… wykorzystuje proste prawa fizyki, gÅ‚ównie z zakresu pól magnetycznych: pod powierzchniÄ… (najczęściej ze szklanej pÅ‚yty) znajduje siÄ™ bowiem uzwojenie cewek generujÄ…cych szybkozmienne pole magnetyczne. Na skutek reakcji z dnem naczyÅ„ (w efekcie indukcji prÄ…dów wirowych) nastÄ™puje ich szybkie podgrzanie do wysokiej temperatury – w efekcie uzyskujemy efekt podgrzewania, podobny do tych z kuchenek gazowych, ale jednak szybszy i bardziej intensywny, co przy okazji skraca wymiernie czas gotowania.
Zalety płyt indukcyjnych:
- Choć zwykle płyty indukcyjne są przy zakupie, sporo droższe od tradycyjnych płyt gazowych (ceny wartych zakupu urządzeń zaczynają się już od 1000 do 1500 zł), to jednak inwestycja ta z czasem się zwraca. Wynika to ze znacznie większej efektywności energetycznej tego typu urządzeń. W efekcie koszt podgrzania na indukcji każdej potrawy będzie o kilka groszy niższy niż przy użyciu kuchenki gazowej. W skali roku oszczędności mogą być znaczne.
- Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest zawsze szybsze niż na kuchni gazowej. Samo rozgrzanie spodu garnka następuje wręcz błyskawicznie.
- Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest bezpieczniejsze niż na kuchence gazowej. Jest tu znacznie mniejsze ryzyko oparzenia, gdyż nie ma otwartego pÅ‚omienia. Poza tym powierzchnia pÅ‚yty jest zawsze stosunkowo chÅ‚odna – co prawda nagrzewa siÄ™ ona od ciepÅ‚a naczyÅ„, ale nigdy nie osiÄ…ga temperatury pÅ‚omienia. Warto też zwrócić uwagÄ™ na fakt, że prawie wszystkie modele wspóÅ‚czeÅ›nie dostÄ™pnych pÅ‚yt indukcyjnych posiadajÄ… specjalne zabezpieczenie, który odcina dopÅ‚yw prÄ…du w momencie podniesienia garnka. WpÅ‚ywa to nie tylko na bezpieczeÅ„stwo, ale też na zmniejszenie rachunków za prÄ…d – nie ma bowiem ryzyka, że zapomnimy wyÅ‚Ä…czyć przepÅ‚yw energii po zakoÅ„czeniu gotowania.
- Bardzo proste jest utrzymanie pÅ‚yty indukcyjnej w czystoÅ›ci. Nie ma ona żadnych wystÄ™pów, zakamarków, ani zaÅ‚amaÅ„ (charakterystycznych dla kuchenek gazowych) jest to bowiem zawsze prosta, zwykle odporna na zarysowania tafla szkÅ‚a.
- PÅ‚yty indukcyjne jako urzÄ…dzenia elektroniczne majÄ… zwykle wbudowanych wiele różnych programów i udogodnieÅ„ - od zwykÅ‚ego, ale precyzyjnego timera (np. odroczone rozpoczÄ™cie podgrzewania), przez funkcje powolnego gotowania, roztapiania, lub bardziej zaawansowane programy dla specyficznych potraw. W codziennym użytkowaniu przyda siÄ™ też funkcja pauzy oraz rozszerzane pola grzewcze – czyli możliwość postawienia garnka nie na oznaczonym polu, ale na dowolnym miejscu pÅ‚yty. Dla osób energooszczÄ™dnych ważna bÄ™dzie funkcja „eco”, która przy ustawionym timerze odcina prÄ…d jeszcze przed zakoÅ„czeniem podgrzewania, wykorzystujÄ…c w peÅ‚ni to, że naczynie jest na tyle gorÄ…ce, by podtrzymać proces gotowania bez zewnÄ™trznego źródÅ‚a energii. Ci, którym zależy na szybkoÅ›ci, powinni wybrać pÅ‚ytÄ™ z polem „booster”, sÅ‚użącym do najszybszego podgrzewania (przyda siÄ™ przy gotowaniu wody na kawÄ™ lub herbatÄ™).
Wady płyt indukcyjnych:
- NajpoważniejszÄ… wadÄ… pÅ‚yt indukcyjnych jest to, że nie mogÄ… ich używać osoby z rozrusznikami serca - pÅ‚yta taka generuje spore pole magnetyczne, które może zakÅ‚ócać pracÄ™ tego typu urzÄ…dzeÅ„. Warto też pamiÄ™tać, że na pÅ‚ycie nie wolno kÅ‚aść kart kredytowych, gdyż mogÄ… zostać w ten sposób rozmagnesowane.
- PÅ‚yty indukcyjne do prawidÅ‚owego dziaÅ‚ania potrzebujÄ… specjalnych garnków z dnem ze stali ferrytowej. Jeszcze kilka lat temu ich koszt byÅ‚ bardzo wysoki, jednak obecnie można je kupić w sklepach nawet za 50-100 zÅ‚. Garnki, które nadajÄ… siÄ™ do używania na pÅ‚ytach indukcyjnych, sÄ… oznaczone w odpowiedni sposób.
Oznaczenia na garnkach dotyczące sposobu użytkowania
- JeÅ›li kupujemy pÅ‚ytÄ™ indukcyjnÄ… poÅ‚Ä…czonÄ… z piekarnikiem, peÅ‚nÄ… moc dziaÅ‚ania uzyskamy po podÅ‚Ä…czeniu do napiÄ™cia 400V (czyli tzw. „siÅ‚y”). Niestety, w bardzo wielu, zwÅ‚aszcza starszych blokach mieszkalnych, tego typu napiÄ™cie jest po prostu niemożliwe do uzyskania. Nie ma, tam bowiem odpowiedniej instalacji elektrycznej. Trzeba to koniecznie sprawdzić przed zakupem. Kuchenka indukcyjna bez „siÅ‚y” bÄ™dzie w wielu przypadkach dziaÅ‚ać, ale jednak nie tak dobrze, jak mogÅ‚aby.
- Dla wielu osób wadÄ… pÅ‚yt indukcyjnych może być też ich poczÄ…tkowa cena. Jest ona z reguÅ‚y dwukrotnie wyższa niż w przypadku kuchenek gazowych.
Gaz czy indukcja. Co się bardziej opłaca?
Wiele osób przy budowie domu lub zakupie mieszkania zastanawia siÄ™ nad tym, jakie rozwiÄ…zanie do podgrzewania posiÅ‚ków zastosować w kuchni. Pierwsze z czym musimy siÄ™ zmierzyć to koszt zakupu sprzÄ™tu. W przypadku pÅ‚yt indukcyjnych jest on znacznie wyższy, co wiele osób może od razu zniechÄ™cić.
Okazuje siÄ™ jednak, że kuchenki indukcyjne mogÄ… być oszczÄ™dne, także bardziej efektywnie wykorzystujÄ… energiÄ™. O ile rzeczywista efektywność pÅ‚yt gazowych siÄ™ga najwyżej 40-50% (ucieka 50-60% generowanego ciepÅ‚a), to w przypadku pÅ‚yt indukcyjnych ta pierwsza wartość wynosi nawet 85 do 95%. Tracimy zatem jedynie 5-15% wytworzonego ciepÅ‚a. W efekcie, choć gaz jest nadal taÅ„szy od prÄ…du, rzeczywiste rachunki sÄ… bardzo podobne, a nawet niższe w przypadku pÅ‚yt indukcyjnych. Wiele zresztÄ… zależy od tego, jak czÄ™sto i jak dużo gotujemy. Choć nominalna moc pÅ‚yt indukcyjnych jest bardzo wysoka, to jednak zużywajÄ… one niewiele prÄ…du i najczęściej przez krótki czas.
WÅ›ród gÅ‚ównych zalet gotowania na pÅ‚ytach indukcyjnych wymienia siÄ™ też czas. Jest to niezaprzeczalny fakt. Gotowanie tej samej potrawy na pÅ‚ycie indukcyjnej może zająć nawet 30% mniej czasu niż na tradycyjnej pÅ‚ycie gazowej – nie pozostaje to bez wpÅ‚ywu na koÅ„cowe koszty użytkowania.
Tomasz Sławiński
KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE