Jesień to okres, kiedy w lasach zaczynają królować grzybiarze. Nic dziwnego, niewiele jest osób, które nie przepadają za smacznymi kurkami, prawdziwkami, czy borowikami. Zarówno smażonymi, duszonymi jak i właśnie suszonymi, które są najlepszym dodatkiem do pysznego bigosu czy aromatycznej zupy.
Kiedyś zebrane grzyby suszono na piecach kaflowych, czy choćby w kuchni, w pobliżu palników gazowych. Jednak w czasach, w których wiele osób posiada już tylko płytę grzejną lub indukcyjną, suszenie grzybów na powietrzu mogłoby trwać tygodniami. Ci, którym zależy na czasie i jakości tego procesu mogą jednak skorzystać z dobrodziejstw techniki – specjalnych suszarek do grzybów, ale też owoców i warzyw. W tym tekście pokażemy kilka najciekawszych modeli takich urządzeń.
Duża suszarka o mocy1000 W, 6 tacek, możliwość suszenia mięsa. cena ok. 1000 zł
Dlaczego zakup suszarki do grzybów to dobry pomysł?
Suszarki do żywności to urządzenia bardzo przydatne w kuchni, zwłaszcza jeśli ktoś myśli o długoterminowym i zdrowym przechowywaniu jedzenia. O suszeniu grzybów słyszał chyba każdy, jednak tego typu sprzęty nie muszą być wcale wykorzystywane tylko do tego procesu. Świetnie radzą sobie z suszeniem owoców i warzyw, a nawet mięsa.
Suszenie to chyba najbardziej ekologiczny sposób konserwacji żywności, nie wymagający żadnych innych dodatków. Warto pamiętać, że prawie wszystkie procesy gnilne i rozwój drobnoustrojów przebiegają w środowisku wilgotnym. Usunięcie wody z jedzenia powoduje wyraźne ograniczenie możliwości jej szybkiego zepsucia. Przy okazji warto też wspomnieć, że ten sposób obróbki nie pozbawia żywności witamin i właściwości odżywczych. Dziś często zapominamy, że suszenie działa także na inne produkty, nie tylko owoce czy grzyby, ale też chociażby zioła.
Klasyczna suszarka do grzybów, moc 400W, 5 tacek. Cena ok. 250 zł
Suszarka do żywności - zasada działania
Nie są to urządzenie bardzo zaawansowane technicznie. Najczęściej mają postać dużego, wysokiego, kilkuwarstwowego naczynia z sitkami. W jego bazie znajduje się grzałka i wentylator. Całość może być sterowana elektronicznie lub mechanicznie.
Suszarka działa w ten sposób, że wentylator dmucha ciepłym powietrzem w górę, na znajdujące się na sitkach warzywa lub owoce, i w ten sposób stopniowo je wysusza. Dobry osuszacz jest w stanie szybko pozbawić wkładu nawet 70-80% wody. Strumień ciepłego powietrza jest na tyle mocny, że z łatwością poradzi sobie z suszeniem kilku warstw grzybów i owoców. Większość suszarek pozwala na regulację temperatury.
Co najskuteczniej zakonserwujemy w domowej suszarce?
Grzyby – najlepiej suszy się borowiki, podgrzybki, kanie, pieczarki, smardze. Przed suszeniem grzyby należy oczyścić. Najlepiej bez użycia wody, w przeciwnym razie wydłuży się cały proces suszenia.
Zioła – suszyć możemy też świeżo zebrane zioła. Najlepiej temu procesowi poddają się melisa, majeranek, kolendra, kminek, tymianek oraz szałwia lekarska.
Warzywa – najbardziej podatne na suszenie są np. por, buraki, seler, marchew, zielony groszek. Przed suszeniem warzywa trzeba pociąć na mniejsze, w miarę równe kawałki.
Owoce – podatne na skuteczne suszenie są jabłka i gruszki, ale nie tylko. Łatwo zasuszają się też winogrona, żurawina, morele oraz brzoskwinie.
Mała suszarka do owoców i grzybów. Moc 245 W, 6 tacek. Cena ok. 180 zł
Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?
Większość suszarek to rządzenia – jak wcześniej wspomniałem - dość proste. Nie znaczy to jednak, że wszystkie są takie same i mają zbliżone możliwości. Jest kilka funkcji, na które warto szczególnie zwrócić uwagę przed zakupem. Najważniejsze z nich to:
Moc – urządzenia o mocy poniżej 200 W mogą być za słabe do szybkiego i efektywnego suszenia. Przez to będą musiały pracować dłużej, na czym z pewnością nie zaoszczędzimy.
Termostat - jest wręcz konieczny, jeśli chcemy w suszarce konserwować różne rodzaje żywności. Wynika to z tego, że w zależności od rodzaju może być potrzebna różna temperatura suszenia. Termostat zadba też o stabilność temperatury w całym procesie. Niektóre suszarki mają termostat wyposażony w czujnik przegrzania. Odetnie on dopływ prądu w momencie, gdy temperatura stanie się zbyt wysoka.
Regulowany strumień powietrza – przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy zechcemy suszyć zioła, do czego przydaje się mniejszy nawiew.
Timer - dzięki tej funkcji jesteśmy w stanie samodzielnie ustawić czas, po którym suszarka automatycznie się wyłączy. Przydaje się to w momencie, kiedy nie możemy nadzorować całej pracy urządzenia.
Obrotowe sita - tę funkcję posiadają tylko bardziej zaawansowane suszarki. Ma ona spory sens, gdyż wspomaga równomierne suszenie. Są w sklepach suszarki, które posiadają osobną funkcję równomiernego suszenia. Wówczas znajdziemy w nich odpowiednio zgrane wszystkie elementy, od termostatu, przez wykorzystane termoprzewodzące materiały z których wykonano tacki, po sprzyjający dobremu przepływowi powietrza kształt sitek.
Pojemność tacek i liczba tacek – im więcej tym lepiej. Rozsądne minimum to ok. 10 litrów pojemności i 5 sit.
Wysokość sit - minimalna grubość poszczególnych „pięter” suszarki powinna wynosić ok. 4 cm. Pozwoli to na suszenie także większych gabarytowo kawałków warzyw czy owoców.
Użyte materiały obudowy – najlepiej jeśli obudowa sitek jest przezroczysta. Zwłaszcza początkującym użytkownikom pozwoli to lepiej kontrolować przebieg całego procesu konserwacji.
Tomasz Sławiński
KOMENTARZE (36) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE