Wtorek , 23 Kwiecień 2024

Teflonowa czy ceramiczna? Jaką patelnię wybrać?

   16.11.2022
Teflon a może ceramika? Każdy, kto planuje wyposażyć kuchnię w patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu, staje przed trudnym wyborem. Asortyment w sklepach jest ogromny, a klienci nie do końca orientują się, jakie są podstawowe różnice i na czym polegają zalety różnych rodzajów tego niezbędnego w każdej kuchni sprzętu. W tym tekście wyjaśnimy które patelnie są lepsze i jak je wybierać.
Wybór odpowiedniej patelni może być trudniejszy niż się wydaje

Patelnia to bez wÄ…tpienia jedno z najważniejszych naczyÅ„ kuchennych. To od jej jakoÅ›ci zależy to, czy bÄ™dziemy smacznie i zdrowo jeść. Warto zatem przy zakupie zdecydować siÄ™ na możliwie najlepszy sprzÄ™t wysokiej jakoÅ›ci. W tej chwili w na póÅ‚kach marketów AGD znajdziemy wiele różnych rozwiÄ…zaÅ„ technologicznych zapewniajÄ…cych smażenie „non stick”, czyli bez przywierania do powierzchni naczynia. Najpopularniejsze sÄ… patelnie teflonowe oraz coraz mocniej podbijajÄ…ce rynek naczynia ceramiczne. Czym siÄ™ różniÄ…?

Patelnie teflonowe

Każdy z nas myÅ›li, że wie, co to teflon. W koÅ„cu technologia ta zostaÅ‚a wymyÅ›lona już kilka dekad temu. Okazuje siÄ™ jednak, że spora część sprzÄ™tu „teflonowego” w naszych sklepach i mieszkaniach to podróbki, które nawet nie umywajÄ… siÄ™ jakoÅ›ciowo do prawdziwego teflonu, na którego produkcjÄ™ obowiÄ…zujÄ…cy patent ma tylko jedna firma na Å›wiecie (DuPont). Na szczęście odsprzedaje go ona innym markom, dlatego „prawdziwe” patelnie teflonowe można znaleźć pod różnymi nazwami. JeÅ›li chcemy mieć pewność, że kupujemy sprzÄ™t powleczony prawdziwÄ…, nieprzywierajÄ…cÄ… powierzchniÄ… teflonowÄ…, musimy szukać na opakowaniu oznaczenia Teflon® lub PTFE, jeÅ›li go nie ma, patelnia zwykle jest jedynie imitacjÄ…, o – czÄ™sto – dużo gorszych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach. 

Tefal Simple Cook

Patelnia z powierzchnią teflonowa (PTFE) z domieszką tytanu, ze wskaźnikiem nagrzania, 24 cm średnicy. Cena ok. 100 zł

Zalety patelni teflonowych

Patelnie, których powÅ‚oka wykonana zostaÅ‚a z prawdziwego teflonu, majÄ… szereg niezaprzeczalnych, przydatnych podczas smażenia zalet. Należą do nich:

  • możliwość smażenia bez przywierania, dziÄ™ki czemu przygotowywane potrawy nie rozpadajÄ… siÄ™, Å‚atwo je przewracać i ogrzewać z obu stron;
  • możliwość smażenia bez tÅ‚uszczu, co jest idealnym rozwiÄ…zaniem zwÅ‚aszcza dla ludzi, dla których ważnÄ… sprawÄ… jest zdrowe odżywianie, a także dla osób na diecie i dbajÄ…cych o liniÄ™

Chociaż pokoleniu naszych mam i ojców teflon przyniósÅ‚ rewolucjÄ™ w kuchni – wczeÅ›niej jedzenie byÅ‚o dużo Å‚atwiej przypalić, Å‚atwo przyklejaÅ‚o siÄ™ do dna naczynia, trudniej tez byÅ‚o czyÅ›cić same patelnie, które nie raz po przygotowaniu posiÅ‚ku wymagaÅ‚y szorowania powierzchni, to jednak nie jest to materiaÅ‚ idealny. Ma szereg utrudniajÄ…cych korzystanie z niego wad.

Wady patelni teflonowych

  • podstawowÄ… wadÄ… teflonu jest jego delikatność i brak odpornoÅ›ci na zarysowania, w efekcie smażąc na takiej patelni, należy używać drewnianych bÄ…dź silikonowych sztućców, które nie posiadajÄ… ostrych krawÄ™dzi;
  • brak odpornoÅ›ci na przegrzewanie – podczas smażenia na patelni teflonowej nie należy przekraczać 200-240 stopni Celsjusza. Po przekroczeniu 260 stopni teflon caÅ‚kowicie trafi swój gÅ‚ówny atut – nieprzywieralność;
  • brak odpornoÅ›ci teflonu na nagÅ‚e zmiany temperatury – czÄ™sto po smażeniu zalewamy patelniÄ™ zimnÄ… wodÄ…, by przyspieszyć jej ochÅ‚odzenie, tymczasem w przypadku patelni teflonowej to bÅ‚Ä…d, gdyż osÅ‚abia to strukturÄ™ jej poszycia, a tym samym przyspiesza zużycie warstwy teflonowej;
  • teflon sam w sobie może być szkodliwy, jeÅ›li używamy mocno zużytej patelni, z powÅ‚okÄ… z dziurami i ubytkami, drobinki oderwanej powÅ‚oki mogÄ… wpadać do jedzenia, co – zwÅ‚aszcza w przypadku starych patelni może być szkodliwe, zawieraÅ‚y one bowiem, jako skÅ‚adnik teflonu kwas perfluorooktanowy, który zdaniem części lekarzy jest toksyczny. W nowych, oryginalnych patelniach tego skÅ‚adnika już na szczęście nie ma.

Patelnie ceramiczne

Patelnie ceramiczne przeżywajÄ… obecnie swój renesans, choć nie jest to rozwiÄ…zanie nowe. Ich powÅ‚okÄ™ (a czasem materiaÅ‚ budowy caÅ‚ej patelni) stanowi zwykle mieszanka materiaÅ‚ów ceramicznych i gliny, wypalanych w temperaturze nawet 1200 stopni, czego efektem jest powstanie nieprzywieralnej i odpornej na uszkodzenia mechaniczne, bardzo twardej powierzchni. Wysokiej jakoÅ›ci patelnie ceramiczne pozwalajÄ… na znaczne ograniczenie wykorzystania tÅ‚uszczów koniecznych do smażenia produktów, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Ceramika z powierzchni w żaden sposób nie wpÅ‚ywa też w na smak przygotowanych potraw.

Gerlach First

Patelnia z powłoką ceramiczną (cała patelnia wykonana z aluminium). Średnica 28 cm. Cena ok. 90 zł

Zalety patelni ceramicznych

  • ceramika jest powierzchniÄ… nieprzywierajÄ…cÄ…, pozwala na Å‚atwe smażenie bez przypalania i niszczenia struktury potrawy;
  • ceramika jest bezpieczna dla zdrowia, nie ma żadnych domieszek ze szkodliwych substancji chemicznych, nie wchodzi też w reakcje z jedzeniem;
  • jej powierzchnia bardzo równomiernie siÄ™ nagrzewa, dziÄ™ki czemu nie ma mowy o sytuacji, w której część potrawy siÄ™ przypala, a część pozostaje nienagrzana, co w klasycznych patelniach stalowych byÅ‚o poważnym problemem, pozwala to np. na Å‚atwe smażenie naleÅ›ników;
  • jest odporna na dziaÅ‚anie bardzo wysokich temperatur;
  • podlega recyklingowi.

Wady patelni ceramicznych

  • choć niektórzy producenci zachwalajÄ… możliwość smażenia na patelni ceramicznej bez użycia tÅ‚uszczu, nie ma ona aż tak korzystnych w tym zakresie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, jak patelnia teflonowa, by powierzchnia patelni zachowaÅ‚a swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przez wiele lat, najlepiej – przynajmniej raz na jakiÅ› czas impregnować jej powierzchniÄ™ olejem rzepakowym lub oliwÄ…;
  • patelnie ceramiczne nie sÄ… tak wszechstronne, jak teflonowe – czÄ™sto posiadajÄ… rozgraniczenia na te do stosowania w kuchniach gazowych, inne tylko do indukcji;
  • patelnie ceramiczne zwykle niezbyt dobrze znoszÄ… mycie w zmywarkach.

Patelnia ceramiczna czy teflonowa. Co wybrać?

Oba rodzaje patelni gwarantujÄ… Å‚atwe smażenie na nieprzywierajÄ…cej powierzchni, co jest ich ogromnÄ… zaletÄ…. Patelnie wykonane z powÅ‚ok ceramicznych sÄ… bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, z kolei te teflonowe lepiej znoszÄ… użytkowanie na różnych rodzajach kuchni (gazowe, elektryczne, indukcyjne). Patelnie teflonowe wymagajÄ… do mieszania i przekÅ‚adania potraw specjalnych drewnianych lub silikonowych akcesoriów (Å‚yżek, widelców itp.), natomiast patelnie ceramiczne sÅ‚ynÄ… z niezakÅ‚óconego smaku przygotowywanego z ich pomocÄ… jedzenia. ZdarzajÄ… siÄ™ jednak wyjÄ…tki od tych reguÅ‚ - w sklepach znajdziemy na przykÅ‚ad patelnie teflonowe ze specjalnÄ… warstwÄ… wzmacniajÄ…cÄ…, która pozwala na korzystanie razem z nimi z przyborów metalowych, sÄ… też patelnie - zarówno teflonowe, jak i ceramiczne, które wyczyÅ›cimy w zmywarkach. 

W przypadku patelni, zwÅ‚aszcza teflonowych nie warto siÄ™gać po produkty najtaÅ„sze, nieoryginalne (bez oznaczenia gwarantujÄ…cego, iż mamy do czynienia z prawdziwym teflonem). Wówczas ryzykujemy nie tylko źle wydanymi pieniÄ™dzmi i brakiem oczekiwanych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci naczynia, ale nie wiemy też, czy taki sprzÄ™t jest w peÅ‚ni bezpieczny dla naszego zdrowia.

Tomasz Sławiński

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane