W minionych latach nabywcy grilli stawiali głównie na wygodę i łatwość przygotowywania potraw, a na tym polu grille elektryczne i gazowe miały przewagę, oferując szereg dodatkowych funkcji. Rynek tego typu sprzętu był miejscem rywalizacji tradycji z nowoczesnością. Zresztą spór o to, który rodzaj grilla jest lepszy, będzie prawdopodobnie zawsze żywy, bo każde z tych urządzeń ma swoje zalety.
Choć miłośników potraw z tradycyjnego rusztu nigdy nie brakowało, to na tarasyi i do ogrodów trafiało coraz więcej grilli elektrycznych i gazowych. Jednak po jakimś czasie zaczęliśmy dostrzegać, że szybkość to nie wszystko. Nowym rozwiązaniom brakowało tego czegoś, co ma w sobie jedynie ten tradycyjny grill węglowy. Coraz częściej też zauważamy, że mimo zmieniających się trendów, najlepsi szefowie kuchni i dobre restauracje zwykle wybierają grillowanie na węglu drzewnym.
Grille węglowe znów cieszą się rosnącą popularnością (na zdjęciu grill węglowy marki Blaupunkt, model GC301)
Grille węglowe. Jaki jest ich największy atut?
Przede wszystkim chodzi o bogaty smak i aromat wędzenia, który jest nie do uzyskania na grillu gazowym czy elektrycznym. Choć niektórzy wciąż (i to dość zażarcie) dyskutują o tym, który rodzaj grilla jest najlepszy, doświadczenie stoi po stronie tych wykorzystujących węgiel drzewny. Ma to swoje podstawy naukowe: zwykłe grille węglowe osiągają wyższą temperaturę niż przeciętne grille gazowe lub elektryczne, a to właśnie ta bardzo wysoka temperatura jest kluczowa dla smaku i aromatu mięs. Opiekanie nad żarem węgla dodaje niepowtarzalnych walorów aromatyczno-smakowych, których nie można uzyskać na gazie. Sączące się i skapujące na węgiel soki, pełne tłuszczów, cukrów i białek, spalają się z trzaskiem, odparowują i wracają do mięsa, z którego pochodzą. Dzięki temu nabiera ono wyjątkowego smaku i aromatu, o który nam chodzi (oczywiście pod warunkiem, że węgiel drzewny jest dobrej jakości). Takiego dymnego charakteru nie uzyskamy na żadnym innym grillu. Do węgla można też dorzucić pęczek ziół – tymianku czy rozmarynu, który dodatkowo wzbogaci paletę zapachową dymu.
Grill węglowy jest niezastąpiony przy nadawaniu potrawom dymnego aromatu i smaku (na zdjęciu grill węglowy marki Blaupunkt, model GC401)
Warto pamiętać, że mocno rozgrzany węgiel drzewny bardzo szybko zetnie z zewnątrz mięso, zatrzymując wszystkie soki w środku. Zdecydowanie łatwiej przyrządzić idealnie chrupiący oraz delikatny, soczysty w środku stek lub inny kawałek mięsa. Mięso przyrządzane na grillu węglowym zrumieni się też równomiernie ze wszystkich stron.
Grille węglowe – połączenie tradycji z nowoczesnością
Teraz, kiedy wiemy już, że mimo eksperymentów, w kwestii smaku, tradycyjnych grilli węglowych nic nie zastąpi warto zwrócić się ku temu, co dziś w tym obszarze oferują producenci. A ci widzą, że grille węglowe znów wróciły do łask, choć nigdy całkiem nie wypadły z obiegu, dlatego starają się, by były jak najbardziej praktyczne i wszechstronne. Wszelkie dodatkowe wyposażenie ma nam ułatwić korzystanie z nich i sprawić, by grillowanie było tylko i wyłącznie przyjemnością.
Grill węglowy Blaupunkt model GC301
Dziś grille węglowe, jak na przykład model GC301 marki Blaupunkt (marka ta nie kojarzyła mi się z grillami, a jednak je produkuje i to niezłe) mają już większą powierzchnię do grillowania, co pozwala przygotować kilka potraw w tym samym czasie. Ten konkretny model jest wyposażony w pokrywę, dzięki której skraca się czas przygotowania posiłków, a dodatkowo mięso pieczone pod przykryciem nie traci swojego naturalnego smaku i aromatu. Pokrywa zatrzymuje też ruch dymu, który jest ma kontakt z jedzeniem na tyle długo, aby wzbogacić i wzmocnić jego walory smakowe. Pokrywa zabezpieczy nas też przed opadami deszczu, a skwierczące pyszności będą przez cały czas chronione przed kaprysami pogody.
Grill węglowy GC301 marki Blaupunkt wyposażony w pokrywę
Współczesne grille węglowe potrafią być bardzo zaawansowane, chociażby GC401 marki Blaupunkt, który ma wbudowany termometr, pomagający na bieżąco kontrolować temperaturę podczas grillowania. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie przyrządzać dania, które wymagają zachowania specyficznej temperatury, np. użyć gatunków mięs, które wymagają wolnego pieczenia, piec warzywa, a także smażyć sery.
Kluczową cechą tradycyjnych grilli (poza smakiem potraw), jest ich duża praktyczność – grille węglowe wyróżniają się lekkością konstrukcji, wyposażone są w kółka, co pozwala je prznosić, a także pokrywane są specjalną powłoką, która ma chronić przed zniszczeniem. W przypadku grilli od Blaupunkt oba modele wykonane zostały ze stali malowanej proszkowo, co przede chroni je przed czynnikami atmosferycznymi (można grillować przez cały rok), oraz sprawia, że wyglądają estetycznie i elegancko – na tym polu także mamy postęp, bowiem niedawno nikt się nie przejmował tym, jak grille węglowe prezentują się w przed domem.
Grill węglowy GC401 marki Blaupunkt wyposażony w termometr
Wytwórcy grilli, chcąc być konkurencyjnymi dla grilli innych typów, starają się też ulepszać swoje produkty. W efekcie dawne zwykłe grille na węgiel, dziś mogą mieć nie tylko duże rozmiary, szczelne pokrywy, termometry, ale i dodatkowe ruszty, mechanizm regulujący wysokość paleniska lub ułatwiający usuwanie popiołu, półki boczne, ale nawet otwieracz do butelek. Przykładem właśnie takiego grilla jest model GC601 marki Blaupunkt.
Dodatkowo w zestawach znajduje się szereg – niegdyś niedostępnych dodatków – takich jak patelnie i brytfanny, które umożliwiają pieczenie i duszenie mięs oraz warzyw, a nawet smażenie placków ziemniaczanych nad ogniem. A wszystko przy zachowaniu dymnego aromatu dzięki któremu tradycyjne grille dla wielu pozostają niezastąpione i za którym tak przepadamy.
Grill węglowy Blaupunkt model GC401
Zalety grilli węglowych Blaupunkt:
- osiągają wyższą temperaturę i są tańsze niż grille gazowe i elektryczne,
- mają dużą powierzchnię grillową (średnica 41 cm),
- wykonane są z antykorozyjnego materiału,
- zostały wyposażone w pokrywę i termometr (model model GC401),
- kratkę grillową wykonano ze stali chromowanej, która zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury i pozwala na wygodne pieczenie,
- mają solidne uchwyty oraz możliwość wygodnego przewożenia na kołach,
- wyglądają elegancko,
- są lekkie.
Podsumowując: grill węglowy znów wraca do łask. Osobiście mogę stwierdzić, że chyba nic nie zastąpi swoistego rytuału – rozpalania ognia, równomiernego rozkładania żarzących się węgielków i opanowywanie zbyt dużych płomieni. No i oczywiście ten niepowtarzalny smak! Z pewnością nie do podrobienia. Jeśli chcecie się o tym przekonać na własnych kubkach smakowych, sprawdźcie, jak będą smakować steki z rozmarynem lub karkówka w piwie prosto z rozgrzanego grilla węglowego.
Tomasz Sławiński
KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE