Poniedziałek , 03 Luty 2025

Co oznaczają opisy na kuchence mikrofalowej?

   08.12.2024
Kuchenka mikrofalowa znajduje się w prawie każdym domu i zwykle wykorzystywana jest do szybkiego podgrzewania zimnych potraw. Tymczasem są to urządzenia, które potrafią znacznie więcej niż tylko to. Niestety nie czytamy instrukcji a system oznaczeń na froncie, które wykraczają poza standardowe podgrzewanie, często ignorujemy. Warto to zmienić, gdyż urządzenia te mogą być realną pomocą w kuchni. Co oznaczają opisy na mikrofalówkach, wyjaśniamy w tym artykule.
Warto znać opisy znajdujące się na froncie kuchenki. Fot. Unsplash

W naszych domach i sklepach spotkać możemy zasadniczo dwa typy kuchenek mikrofalowych. Te sterowane mechanicznie oraz z panelem elektronicznym. Te pierwsze są z reguły dużo skromniej wyposażone w opisy, wynika to z maksymalnego uproszczenia konstrukcji, zwykle znajdziemy tam tylko dwa pokrętła – górne z wyborem programu i mocy, dolne, które umożliwia ustawienie czasu działania urządzenia.

Pokrętło górne najczęściej ma jeszcze kilka dodatkowych opcji, najważniejsze to Defrost, który spotkamy w prawie każdym urządzeniu – ustawienie właśnie na nim, umożliwi szybsze rozmrożenie potraw lub np. surowego mięsa. Kolejnymi „krokami” na pokrętle są zwykle poziomy mocy pracy – tu oznaczenia mogą być różne, od graficznych (kropki, gwiazdki) po słowne (low – dla niskiej mocy, medium dla średniej i high dla wysokiej). Im wyższa moc, tym szybciej zostanie osiągnięta wysoka temperatura – producenci gotowych dań do mikrofalówek podają często zresztą (na opakowaniu), na jakim ustawieniu mocy należy przygotowywać te potrawy, by uzyskać najlepszy efekt.

W urządzeniach wyposażonych w specjalną, elektryczną grzałkę (zwykle na górnej ściance), znajduje się je jeszcze jedno ustawienie – Grill, przy czym zwykle możemy go użyć w dwóch trybach – jako osobnego podgrzewacza, co nie jest zbyt efektywne i eliminuje główną zaletę mikrofali, jaką jest szybkość działania, oraz w trybie Combi, czyli połączenia działania mikrofal i grzałki. Zwykle pokrętło umożliwia wybór tego, co będzie w czasie podgrzewania mocniejsze – grillowanie czy działanie mikrofal. Im bardziej chrupiącej potrawy chcemy, tym silniejsze powinno być działanie grilla (ale też, tym bardziej wydłuży się czas przygotowania).

Najważniejsze oznaczenia w nowoczesnych kuchenkach mikrofalowych

Bardziej zaawansowane kuchenki mikrofalowe, czyli takie, które producent wyposażył w panele elektroniczne z wyświetlaczami lub nawet panele dotykowe, zwykle mają o wiele więcej oznaczeń i funkcji na froncie. Często posiadają dedykowane przyciski do poszczególnych funkcji – co sprawia, że jeśli je znamy, możemy bardzo szybko użyć urządzenia do konkretnego zadania, bez zagłębiania się w skomplikowane ustawienia.

Kuchenki z panelem elektronicznym także posiadają możliwość samodzielnego ustawienia mocy, zwykle jest to oznaczone opisem Microwave. Przewagą kuchenki z wyświetlaczem jest to, że pojawi się na nim dokładna wartość wyrażona w watach – w przypadku kuchenek z pokrętłem musimy tę wartość odczytać w instrukcji obsługi (jest ona różna, w zależności od maksymalnej mocy kuchenki).

Występuje tu także oznaczenie Combi – to dokładnie ta sama funkcja, co w kuchenkach z pokrętłem, oznacza równoczesne podgrzewanie za pomocą mikrofal i grilla.

Jeśli chodzi o najbardziej przydatne, a jednocześnie rzadko używane funkcje mikrofalówek, to do najciekawszych należą:

  • Steam lub boil, czyli gotowanie na parze. Funkcja ta wymaga jednak specjalnego naczynia z podwójnym dnem (do dolania wody) i pokrywą. Mając takie naczynie, możemy zresztą gotować na parze także i w większości „zwykłych” kuchenek mikrofalowych nominalnie niemających tej funkcji.
  • Jeśli na naszej kuchence znajduje się przycisk o nazwie Warm, oznacza to, że potrafi ona utrzymywać ciepło już przygotowanej potrawy. Przydaje się to np. w sytuacji, gdy goście, którym serwujemy obiad, są spóźnieni.
  • Bardzo ciekawą funkcją, z której sam korzystam dość często jest Melt, nazywana czasem Soft. Pozwala ona na błyskawiczne zmiękczenie (ale nie roztopienie) twardych produktów, chociażby masła.
  • Osoby, które chciałyby oszczędzić na rachunkach za prąd, mogą korzystać z obecnego w niektórych urządzeniach trybu Eco – zmniejsza on użytą moc, nieco wydłużając proces podgrzewania.
  • Te najbardziej zaawansowane (i zwykle najdroższe) kuchenki mikrofalowe wyposażone są także w funkcję Auto Clean – jest to samooczyszczenie, a także eliminacja zapachu po poprzednim podgrzewaniu. Przydaje się, jeśli nie chcemy zbyt wiele wysiłku wkładać w utrzymanie urządzenia w czystości.
  • Wiele najnowocześniejszych kuchenek ma zaprogramowane automatyczne ustawienia dla popularnych dań i potraw. Warto mieć świadomość, że kuchenki tego typu potrafią bardzo wiele – nawet piec niektóre typy ciast, nie mówiąc o gotowaniu świeżego jedzenia (a nie tylko podgrzewaniu zimnego). Niektóre urządzenia pozwalają też na podgrzewanie napojów, ale tu konieczne jest zastosowanie specjalnego ceramicznego naczynia.

Podsumowanie

Kuchenki mikrofalowe to sprzęt, który jest bardziej wszechstronny, niż wielu użytkownikom się wydaje. Część z nas ma sporo obaw, dotyczących wpływu tych urządzeń na zdrowie, nie ma jednak żadnych wiarygodnych badań, które by potwierdzały jakiekolwiek zagrożenie. Tymczasem wykorzystanie popularnej mikrofali przyspiesza wiele działań w kuchni. I warto zauważyć jeszcze jedną rzecz – tańsze modele z fizycznymi pokrętłami, choć na ich „frontach” często nie ma opisów wielu bardziej zaawansowanych, jak by się wydawało funkcji, świetnie sobie z nimi radzą. Każda kuchenka to emiter mikrofal i to jest ich podstawowa funkcja. Te z cyfrowymi panelami mają pewne parametry zapisane pod dedykowanymi guzikami, ale w „zwykłych” kuchenkach możemy osiągnąć ten sam efekt, dokonując odpowiednich ustawień. Zwykle są one szczegółowo rozpisane w instrukcjach dla konkretnego modelu, dlatego warto tam zaglądać.

Tomasz Sławiński

 

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane