Czwartek , 21 Listopad 2024

Gotowanie na parze? Wystarczy kuchenka mikrofalowa!

   20.06.2024
Jedzenie ugotowane na parze jest jednym z najzdrowszych. Przygotowane w ten sposób posiłki nie tracą korzystnych właściwości odżywczych, witamin i mikroelementów. Świetnie się też sprawdzają przy diecie odchudzającej, gdyż zazwyczaj mają zdecydowanie mniej kalorii niż potrawy smażone. Okazuje się, że by gotować na parze, nie jest potrzebny żaden skomplikowany sprzęt (np. parowar), wystarczy zwykła kuchenka mikrofalowa i odpowiednie naczynie.
Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste i szybkie. Fot. Unsplash

Jesteś na diecie? Interesuje cię zdrowe odżywianie? Warto w takiej sytuacji rozważyć spożywanie posiłków przygotowanych na parze. Dlaczego? Przede wszystkim zapewniamy w ten sposób organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze bez niosącej szkodliwe konsekwencje zdrowotne obróbce w bardzo wysokich temperaturach (np. przy smażeniu).

Warto wiedzieć, że zwłaszcza smażenie, prócz powstawania nieprzyjemnego uczucia ciężkości po posiłku, prowadzi do zniszczenia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie zwiększa ilość kwasów tłuszczowych trans, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. To nie wszystko – w trakcie smażenia, w wyniku działania wysokiej temperatury zachodzi proces utlenienia tłuszczu. W efekcie czego powstaje szereg związków szkodliwych (np. nadtlenki), a nawet toksycznych dla organizmu człowieka. Efektem – prócz przybierania na wadze (smażenie znacznie zwiększa kaloryczność posiłku) mogą być problemy z trawieniem i złe samopoczucie.

Tymczasem gotowanie na parze to samo zdrowie, temperatura nie przekracza nigdy 110 stopni, dlatego w jego trakcie nie dochodzi do  niekorzystnych z punktu widzenia zdrowia człowieka procesów chemicznych.

Korzyści z gotowania posiłków na parze

Jedną z najważniejszych cech jedzenia przygotowanego na parze jest jego stosunkowo niska kaloryczność. Obróbka termiczna z użyciem tłuszczu powoduje drastyczny przyrost kalorii podczas przyrządzania — tu ten problem nie występuje, gdyż tłuszczu nie musimy dodawać. Z tego powodu gotowanie na parze jest szczególnie polecane osobom na lekkiej diecie i np. odchudzającym się. Ugotowane potrawy są sycące, dobrze przyprawione potrafią być naprawdę smaczne.

Jednym z najbardziej niedocenionych aspektów gotowania na parze jest jego wszechstronność. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że w ten sposób można przyrządzić właściwie każdą potrawę.

To, że gotowanie na parze jest zdrowe wiedzą chyba wszyscy. Z czego to wynika? Przede wszystkim z tego, że – jak wcześniej zauważyłem, temperatura podczas obróbki termicznej nie przekracza 110 stopni Celsjusza. Dzięki temu lepiej zachowują się wszelkie składniki odżywcze, nie są bowiem rozkładane w wyniku wysokiej temperatury.  Podczas zwykłego gotowania temperatura jest podobna, ale tam pełne zanurzenie w wodzie powoduje rozpuszczanie soli mineralnych (wypłukiwanie cennych składników) i absorpcję płynu, co może prowadzić do zmiany smaku i faktury przygotowywanej potrawy.

Dużą korzyścią z gotowania na parze jest oszczędność czasu, zwłaszcza jeśli skorzystamy z wydajności kuchenki mikrofalowej. Nawet zwykłe gotowanie na parze w klasycznym parowarze trwa szybciej niż gotowanie w garnku z wodą. W kuchence mikrofalowej ten proces jeszcze przyspiesza. Gotowy obiad w kilka minut? To możliwe.

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste i nie wymaga w zasadzie niczego poza odpowiednią mocą kuchenki i specjalnym naczyniem. Możemy tu działać na dwa sposoby: albo po prostu kupić kuchenkę mikrofalową z wbudowaną funkcją gotowania na parze (wówczas w zestawie znajdziemy odpowiednie naczynie lub w najlepszych kuchenkach specjalną grzałkę tłoczącą parę), albo po prostu dokupić takie naczynie samodzielnie i zastosować je w zwykłej kuchence mikrofalowej. Takie naczynie do gotowania na parze przypomina z wyglądu pojemnik żaroodporny z pokrywką (użycie pokrywki bez otworów jest kluczowe, gdyż w zwykłej kuchence nie ma specjalnych zabezpieczeń przed parą), zwykle jest w całości wykonany ze szkła, ale to nie warunek. To, co je wyróżnia, to specjalna wysoka podstawka (z tworzywa sztucznego — podobnie jak samo naczynie nie może być metalowa, gdyż zniszczyłoby to samą kuchenkę), którą układamy na dnie. Między tę podstawkę a dno naczynia nalewamy przed gotowaniem wodę, następnie naczynie przykrywamy.

Pojemnik do gotowania na parze w mikrofali 1.7 l

Typowy pojemnik do gotowania na parze w mikrofali. Tu model o pojemności 1,7 l, kosztujący ok. 50 zł

Sam przebieg gotowania w kuchence mikrofalowej z funkcją gotowania na parze i takiej bez tej nominalnej możliwości jest w zasadzie identyczny. Różnica polega na tym (i dlatego z tego powodu warto zaopatrzyć się w kuchenkę z taką funkcją), Że w urządzenie tego typu są po prostu wbudowane odpowiednie programy do gotowania na parze i jest lepiej zabezpieczone przed działaniem samej pary. Dzięki temu nie będziemy musieli nigdzie szukać informacji na temat tego, jak długo należy przygotowywać posiłek, nie będziemy też skazani na metodę prób i błędów – konieczną w zwykłej kuchence (ze względu na różnice w rzeczywistej mocy). Kuchenki z funkcją gotowania na parze zwykle mają wystarczającą w pełni moc do przeprowadzenia tego procesu. Jeśli całą czynność zamierzamy przeprowadzić w innej kuchence, to powinna ona mieć moc co najmniej 700 W. Dostępne w sklepach kuchenki o niższej mocy będą za słabe do tego, by skutecznie, w optymalnym czasie podtrzymać proces gotowania parowego. Nie wyklucza to ich oczywiście całkowicie z zastosowania, ale na tyle wydłuży gotowanie, że stracimy podstawową zaletę kuchenki mikrofalowej, jaką jest szybkość.

Czy warto gotować na parze w kuchence mikrofalowej?

Zdecydowanie tak, zwłaszcza jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu zarówno nas samych, jak i naszych bliskich. Nie warto wierzyć w mity o szkodliwości kuchenek mikrofalowych — nie mają one żadnego naukowego potwierdzenia. Działanie mikrofal polega na tym, że wprowadzają one w wibracje cząsteczki wody, tym samym ją zwyczajnie nagrzewając. Nie ma tam żadnego oddziaływania chemicznego ani szkodliwego promieniowania. Metalowa osłona kuchenki jest w stanie zatrzymać 100% fal wewnątrz urządzenia, nie odkładają się one też w przygotowywanych posiłkach, mikrofale oddziałują bowiem wyłącznie w czasie pracy magnetronu kuchenki.

Korzyści, jakie zapewnia nam przygotowywanie posiłków na parze, wymieniłem już wcześniej. Warto o nich pamiętać, zwłaszcza że spora część z nas nie gotuje w ten szybki i energooszczędny sposób tylko dlatego, że nie posiada w domu (a przynajmniej tak myślimy) żadnych przeznaczonych do tego specjalnie urządzeń. Okazuje się jednak, że wystarczy zwykłą mikrofala – warto zatem korzystać z jej wszystkich możliwości.

Tomasz Sławiński

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane