Czwartek , 21 Listopad 2024

Gotowanie na parze? Wystarczy kuchenka mikrofalowa!

   20.06.2024
Jedzenie ugotowane na parze jest jednym z najzdrowszych. Przygotowane w ten sposób posiłki nie tracą korzystnych właściwości odżywczych, witamin i mikroelementów. Świetnie się też sprawdzają przy diecie odchudzającej, gdyż zazwyczaj mają zdecydowanie mniej kalorii niż potrawy smażone. Okazuje się, że by gotować na parze, nie jest potrzebny żaden skomplikowany sprzęt (np. parowar), wystarczy zwykła kuchenka mikrofalowa i odpowiednie naczynie.
Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste i szybkie. Fot. Unsplash

JesteÅ› na diecie? Interesuje ciÄ™ zdrowe odżywianie? Warto w takiej sytuacji rozważyć spożywanie posiÅ‚ków przygotowanych na parze. Dlaczego? Przede wszystkim zapewniamy w ten sposób organizmowi wszystkie potrzebne skÅ‚adniki odżywcze bez niosÄ…cej szkodliwe konsekwencje zdrowotne obróbce w bardzo wysokich temperaturach (np. przy smażeniu).

Warto wiedzieć, że zwÅ‚aszcza smażenie, prócz powstawania nieprzyjemnego uczucia ciężkoÅ›ci po posiÅ‚ku, prowadzi do zniszczenia nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, a jednoczeÅ›nie zwiÄ™ksza ilość kwasów tÅ‚uszczowych trans, które majÄ… bardzo niekorzystny wpÅ‚yw na nasze zdrowie. To nie wszystko – w trakcie smażenia, w wyniku dziaÅ‚ania wysokiej temperatury zachodzi proces utlenienia tÅ‚uszczu. W efekcie czego powstaje szereg zwiÄ…zków szkodliwych (np. nadtlenki), a nawet toksycznych dla organizmu czÅ‚owieka. Efektem – prócz przybierania na wadze (smażenie znacznie zwiÄ™ksza kaloryczność posiÅ‚ku) mogÄ… być problemy z trawieniem i zÅ‚e samopoczucie.

Tymczasem gotowanie na parze to samo zdrowie, temperatura nie przekracza nigdy 110 stopni, dlatego w jego trakcie nie dochodzi do  niekorzystnych z punktu widzenia zdrowia czÅ‚owieka procesów chemicznych.

KorzyÅ›ci z gotowania posiÅ‚ków na parze

JednÄ… z najważniejszych cech jedzenia przygotowanego na parze jest jego stosunkowo niska kaloryczność. Obróbka termiczna z użyciem tÅ‚uszczu powoduje drastyczny przyrost kalorii podczas przyrzÄ…dzania — tu ten problem nie wystÄ™puje, gdyż tÅ‚uszczu nie musimy dodawać. Z tego powodu gotowanie na parze jest szczególnie polecane osobom na lekkiej diecie i np. odchudzajÄ…cym siÄ™. Ugotowane potrawy sÄ… sycÄ…ce, dobrze przyprawione potrafiÄ… być naprawdÄ™ smaczne.

Jednym z najbardziej niedocenionych aspektów gotowania na parze jest jego wszechstronność. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że w ten sposób można przyrzÄ…dzić wÅ‚aÅ›ciwie każdÄ… potrawÄ™.

To, że gotowanie na parze jest zdrowe wiedzÄ… chyba wszyscy. Z czego to wynika? Przede wszystkim z tego, że – jak wczeÅ›niej zauważyÅ‚em, temperatura podczas obróbki termicznej nie przekracza 110 stopni Celsjusza. DziÄ™ki temu lepiej zachowujÄ… siÄ™ wszelkie skÅ‚adniki odżywcze, nie sÄ… bowiem rozkÅ‚adane w wyniku wysokiej temperatury.  Podczas zwykÅ‚ego gotowania temperatura jest podobna, ale tam peÅ‚ne zanurzenie w wodzie powoduje rozpuszczanie soli mineralnych (wypÅ‚ukiwanie cennych skÅ‚adników) i absorpcjÄ™ pÅ‚ynu, co może prowadzić do zmiany smaku i faktury przygotowywanej potrawy.

Dużą korzyścią z gotowania na parze jest oszczędność czasu, zwłaszcza jeśli skorzystamy z wydajności kuchenki mikrofalowej. Nawet zwykłe gotowanie na parze w klasycznym parowarze trwa szybciej niż gotowanie w garnku z wodą. W kuchence mikrofalowej ten proces jeszcze przyspiesza. Gotowy obiad w kilka minut? To możliwe.

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste i nie wymaga w zasadzie niczego poza odpowiedniÄ… mocÄ… kuchenki i specjalnym naczyniem. Możemy tu dziaÅ‚ać na dwa sposoby: albo po prostu kupić kuchenkÄ™ mikrofalowÄ… z wbudowanÄ… funkcjÄ… gotowania na parze (wówczas w zestawie znajdziemy odpowiednie naczynie lub w najlepszych kuchenkach specjalnÄ… grzaÅ‚kÄ™ tÅ‚oczÄ…cÄ… parÄ™), albo po prostu dokupić takie naczynie samodzielnie i zastosować je w zwykÅ‚ej kuchence mikrofalowej. Takie naczynie do gotowania na parze przypomina z wyglÄ…du pojemnik żaroodporny z pokrywkÄ… (użycie pokrywki bez otworów jest kluczowe, gdyż w zwykÅ‚ej kuchence nie ma specjalnych zabezpieczeÅ„ przed parÄ…), zwykle jest w caÅ‚oÅ›ci wykonany ze szkÅ‚a, ale to nie warunek. To, co je wyróżnia, to specjalna wysoka podstawka (z tworzywa sztucznego — podobnie jak samo naczynie nie może być metalowa, gdyż zniszczyÅ‚oby to samÄ… kuchenkÄ™), którÄ… ukÅ‚adamy na dnie. MiÄ™dzy tÄ™ podstawkÄ™ a dno naczynia nalewamy przed gotowaniem wodÄ™, nastÄ™pnie naczynie przykrywamy.

Pojemnik do gotowania na parze w mikrofali 1.7 l

Typowy pojemnik do gotowania na parze w mikrofali. Tu model o pojemności 1,7 l, kosztujący ok. 50 zł

Sam przebieg gotowania w kuchence mikrofalowej z funkcjÄ… gotowania na parze i takiej bez tej nominalnej możliwoÅ›ci jest w zasadzie identyczny. Różnica polega na tym (i dlatego z tego powodu warto zaopatrzyć siÄ™ w kuchenkÄ™ z takÄ… funkcjÄ…), Å»e w urzÄ…dzenie tego typu sÄ… po prostu wbudowane odpowiednie programy do gotowania na parze i jest lepiej zabezpieczone przed dziaÅ‚aniem samej pary. DziÄ™ki temu nie bÄ™dziemy musieli nigdzie szukać informacji na temat tego, jak dÅ‚ugo należy przygotowywać posiÅ‚ek, nie bÄ™dziemy też skazani na metodÄ™ prób i bÅ‚Ä™dów – koniecznÄ… w zwykÅ‚ej kuchence (ze wzglÄ™du na różnice w rzeczywistej mocy). Kuchenki z funkcjÄ… gotowania na parze zwykle majÄ… wystarczajÄ…cÄ… w peÅ‚ni moc do przeprowadzenia tego procesu. JeÅ›li caÅ‚Ä… czynność zamierzamy przeprowadzić w innej kuchence, to powinna ona mieć moc co najmniej 700 W. DostÄ™pne w sklepach kuchenki o niższej mocy bÄ™dÄ… za sÅ‚abe do tego, by skutecznie, w optymalnym czasie podtrzymać proces gotowania parowego. Nie wyklucza to ich oczywiÅ›cie caÅ‚kowicie z zastosowania, ale na tyle wydÅ‚uży gotowanie, że stracimy podstawowÄ… zaletÄ™ kuchenki mikrofalowej, jakÄ… jest szybkość.

Czy warto gotować na parze w kuchence mikrofalowej?

Zdecydowanie tak, zwÅ‚aszcza jeÅ›li zależy nam na dobrym zdrowiu zarówno nas samych, jak i naszych bliskich. Nie warto wierzyć w mity o szkodliwoÅ›ci kuchenek mikrofalowych — nie majÄ… one żadnego naukowego potwierdzenia. DziaÅ‚anie mikrofal polega na tym, że wprowadzajÄ… one w wibracje czÄ…steczki wody, tym samym jÄ… zwyczajnie nagrzewajÄ…c. Nie ma tam żadnego oddziaÅ‚ywania chemicznego ani szkodliwego promieniowania. Metalowa osÅ‚ona kuchenki jest w stanie zatrzymać 100% fal wewnÄ…trz urzÄ…dzenia, nie odkÅ‚adajÄ… siÄ™ one też w przygotowywanych posiÅ‚kach, mikrofale oddziaÅ‚ujÄ… bowiem wyÅ‚Ä…cznie w czasie pracy magnetronu kuchenki.

KorzyÅ›ci, jakie zapewnia nam przygotowywanie posiÅ‚ków na parze, wymieniÅ‚em już wczeÅ›niej. Warto o nich pamiÄ™tać, zwÅ‚aszcza że spora część z nas nie gotuje w ten szybki i energooszczÄ™dny sposób tylko dlatego, że nie posiada w domu (a przynajmniej tak myÅ›limy) żadnych przeznaczonych do tego specjalnie urzÄ…dzeÅ„. Okazuje siÄ™ jednak, że wystarczy zwykÅ‚Ä… mikrofala – warto zatem korzystać z jej wszystkich możliwoÅ›ci.

Tomasz Sławiński

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane