JesteÅ› na diecie? Interesuje ciÄ™ zdrowe odżywianie? Warto w takiej sytuacji rozważyć spożywanie posiÅ‚ków przygotowanych na parze. Dlaczego? Przede wszystkim zapewniamy w ten sposób organizmowi wszystkie potrzebne skÅ‚adniki odżywcze bez niosÄ…cej szkodliwe konsekwencje zdrowotne obróbce w bardzo wysokich temperaturach (np. przy smażeniu).
Warto wiedzieć, że zwÅ‚aszcza smażenie, prócz powstawania nieprzyjemnego uczucia ciężkoÅ›ci po posiÅ‚ku, prowadzi do zniszczenia nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, a jednoczeÅ›nie zwiÄ™ksza ilość kwasów tÅ‚uszczowych trans, które majÄ… bardzo niekorzystny wpÅ‚yw na nasze zdrowie. To nie wszystko – w trakcie smażenia, w wyniku dziaÅ‚ania wysokiej temperatury zachodzi proces utlenienia tÅ‚uszczu. W efekcie czego powstaje szereg zwiÄ…zków szkodliwych (np. nadtlenki), a nawet toksycznych dla organizmu czÅ‚owieka. Efektem – prócz przybierania na wadze (smażenie znacznie zwiÄ™ksza kaloryczność posiÅ‚ku) mogÄ… być problemy z trawieniem i zÅ‚e samopoczucie.
Tymczasem gotowanie na parze to samo zdrowie, temperatura nie przekracza nigdy 110 stopni, dlatego w jego trakcie nie dochodzi do niekorzystnych z punktu widzenia zdrowia czÅ‚owieka procesów chemicznych.
KorzyÅ›ci z gotowania posiÅ‚ków na parze
JednÄ… z najważniejszych cech jedzenia przygotowanego na parze jest jego stosunkowo niska kaloryczność. Obróbka termiczna z użyciem tÅ‚uszczu powoduje drastyczny przyrost kalorii podczas przyrzÄ…dzania — tu ten problem nie wystÄ™puje, gdyż tÅ‚uszczu nie musimy dodawać. Z tego powodu gotowanie na parze jest szczególnie polecane osobom na lekkiej diecie i np. odchudzajÄ…cym siÄ™. Ugotowane potrawy sÄ… sycÄ…ce, dobrze przyprawione potrafiÄ… być naprawdÄ™ smaczne.
Jednym z najbardziej niedocenionych aspektów gotowania na parze jest jego wszechstronność. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że w ten sposób można przyrzÄ…dzić wÅ‚aÅ›ciwie każdÄ… potrawÄ™.
To, że gotowanie na parze jest zdrowe wiedzÄ… chyba wszyscy. Z czego to wynika? Przede wszystkim z tego, że – jak wczeÅ›niej zauważyÅ‚em, temperatura podczas obróbki termicznej nie przekracza 110 stopni Celsjusza. DziÄ™ki temu lepiej zachowujÄ… siÄ™ wszelkie skÅ‚adniki odżywcze, nie sÄ… bowiem rozkÅ‚adane w wyniku wysokiej temperatury. Podczas zwykÅ‚ego gotowania temperatura jest podobna, ale tam peÅ‚ne zanurzenie w wodzie powoduje rozpuszczanie soli mineralnych (wypÅ‚ukiwanie cennych skÅ‚adników) i absorpcjÄ™ pÅ‚ynu, co może prowadzić do zmiany smaku i faktury przygotowywanej potrawy.
Dużą korzyścią z gotowania na parze jest oszczędność czasu, zwłaszcza jeśli skorzystamy z wydajności kuchenki mikrofalowej. Nawet zwykłe gotowanie na parze w klasycznym parowarze trwa szybciej niż gotowanie w garnku z wodą. W kuchence mikrofalowej ten proces jeszcze przyspiesza. Gotowy obiad w kilka minut? To możliwe.
Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej
Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej jest bardzo proste i nie wymaga w zasadzie niczego poza odpowiedniÄ… mocÄ… kuchenki i specjalnym naczyniem. Możemy tu dziaÅ‚ać na dwa sposoby: albo po prostu kupić kuchenkÄ™ mikrofalowÄ… z wbudowanÄ… funkcjÄ… gotowania na parze (wówczas w zestawie znajdziemy odpowiednie naczynie lub w najlepszych kuchenkach specjalnÄ… grzaÅ‚kÄ™ tÅ‚oczÄ…cÄ… parÄ™), albo po prostu dokupić takie naczynie samodzielnie i zastosować je w zwykÅ‚ej kuchence mikrofalowej. Takie naczynie do gotowania na parze przypomina z wyglÄ…du pojemnik żaroodporny z pokrywkÄ… (użycie pokrywki bez otworów jest kluczowe, gdyż w zwykÅ‚ej kuchence nie ma specjalnych zabezpieczeÅ„ przed parÄ…), zwykle jest w caÅ‚oÅ›ci wykonany ze szkÅ‚a, ale to nie warunek. To, co je wyróżnia, to specjalna wysoka podstawka (z tworzywa sztucznego — podobnie jak samo naczynie nie może być metalowa, gdyż zniszczyÅ‚oby to samÄ… kuchenkÄ™), którÄ… ukÅ‚adamy na dnie. MiÄ™dzy tÄ™ podstawkÄ™ a dno naczynia nalewamy przed gotowaniem wodÄ™, nastÄ™pnie naczynie przykrywamy.
Typowy pojemnik do gotowania na parze w mikrofali. Tu model o pojemności 1,7 l, kosztujący ok. 50 zł
Sam przebieg gotowania w kuchence mikrofalowej z funkcjÄ… gotowania na parze i takiej bez tej nominalnej możliwoÅ›ci jest w zasadzie identyczny. Różnica polega na tym (i dlatego z tego powodu warto zaopatrzyć siÄ™ w kuchenkÄ™ z takÄ… funkcjÄ…), Å»e w urzÄ…dzenie tego typu sÄ… po prostu wbudowane odpowiednie programy do gotowania na parze i jest lepiej zabezpieczone przed dziaÅ‚aniem samej pary. DziÄ™ki temu nie bÄ™dziemy musieli nigdzie szukać informacji na temat tego, jak dÅ‚ugo należy przygotowywać posiÅ‚ek, nie bÄ™dziemy też skazani na metodÄ™ prób i bÅ‚Ä™dów – koniecznÄ… w zwykÅ‚ej kuchence (ze wzglÄ™du na różnice w rzeczywistej mocy). Kuchenki z funkcjÄ… gotowania na parze zwykle majÄ… wystarczajÄ…cÄ… w peÅ‚ni moc do przeprowadzenia tego procesu. JeÅ›li caÅ‚Ä… czynność zamierzamy przeprowadzić w innej kuchence, to powinna ona mieć moc co najmniej 700 W. DostÄ™pne w sklepach kuchenki o niższej mocy bÄ™dÄ… za sÅ‚abe do tego, by skutecznie, w optymalnym czasie podtrzymać proces gotowania parowego. Nie wyklucza to ich oczywiÅ›cie caÅ‚kowicie z zastosowania, ale na tyle wydÅ‚uży gotowanie, że stracimy podstawowÄ… zaletÄ™ kuchenki mikrofalowej, jakÄ… jest szybkość.
Czy warto gotować na parze w kuchence mikrofalowej?
Zdecydowanie tak, zwÅ‚aszcza jeÅ›li zależy nam na dobrym zdrowiu zarówno nas samych, jak i naszych bliskich. Nie warto wierzyć w mity o szkodliwoÅ›ci kuchenek mikrofalowych — nie majÄ… one żadnego naukowego potwierdzenia. DziaÅ‚anie mikrofal polega na tym, że wprowadzajÄ… one w wibracje czÄ…steczki wody, tym samym jÄ… zwyczajnie nagrzewajÄ…c. Nie ma tam żadnego oddziaÅ‚ywania chemicznego ani szkodliwego promieniowania. Metalowa osÅ‚ona kuchenki jest w stanie zatrzymać 100% fal wewnÄ…trz urzÄ…dzenia, nie odkÅ‚adajÄ… siÄ™ one też w przygotowywanych posiÅ‚kach, mikrofale oddziaÅ‚ujÄ… bowiem wyÅ‚Ä…cznie w czasie pracy magnetronu kuchenki.
KorzyÅ›ci, jakie zapewnia nam przygotowywanie posiÅ‚ków na parze, wymieniÅ‚em już wczeÅ›niej. Warto o nich pamiÄ™tać, zwÅ‚aszcza że spora część z nas nie gotuje w ten szybki i energooszczÄ™dny sposób tylko dlatego, że nie posiada w domu (a przynajmniej tak myÅ›limy) żadnych przeznaczonych do tego specjalnie urzÄ…dzeÅ„. Okazuje siÄ™ jednak, że wystarczy zwykÅ‚Ä… mikrofala – warto zatem korzystać z jej wszystkich możliwoÅ›ci.
Tomasz Sławiński
KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE