Niedziela , 05 Maj 2024

Piekarniki z pyrolizą – rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią czyszczenia po pieczeniu

   12.12.2022
Piekarnik to jedno z tych urządzeń w kuchni, w którym najtrudniej utrzymać czystość. Podczas pieczenia z potraw ścieka (i często przypala się) tłuszcz, powstają też trudne do usunięcia zabrudzenia z resztek zaschniętego jedzenia. Jednocześnie jest to miejsce, które wypada – dla własnego zdrowia i higieny – utrzymać stale w jak najlepszej czystości. Jak to zrobić bez wysiłku? Skorzystać z piekarników samoczyszczących.
Piekarniki z funkcją samooczyszczenia oszczędzają nasz czas i siły w kuchni. Fot. Unsplash

Czyszczenie piekarnika jest jednÄ… z najmniej lubianych czynnoÅ›ci w kuchni. Nie ma siÄ™ czemu dziwić - zabrudzenia sÄ… zwykle duże, a samo ich usuwanie trudne i pracochÅ‚onne. Prócz potrzebnej do szorowania siÅ‚y fizycznej, takie czyszczenie zwykle wymaga zresztÄ… użycia dużej iloÅ›ci szkodliwych chemicznych detergentów i caÅ‚ej palety Å›rodków czystoÅ›ci. Tymczasem producenci piekarników rozumiejÄ…c jak niechciana i wyczerpujÄ…ca dla zwykÅ‚ego użytkownika jest to czynność, opracowali sposoby na to, by posiadaczom tych urzÄ…dzeÅ„ maksymalnie zaoszczÄ™dzić wysiÅ‚ku – stworzyli piekarniki samoczyszczÄ…ce. W tej chwili w sprzedawanych urzÄ…dzeniach dominujÄ… trzy techniki oczyszczenia – pyroliza (nazywana także pirolizÄ…), kataliza oraz oczyszczanie parowe. Który jest najskuteczniejszy?

Piekarniki z pyrolizÄ…

Najkrócej mówiÄ…c pyroliza, czyli destylacja rozkÅ‚adowa, polega na wypalaniu zanieczyszczeÅ„ i spopielania resztek jedzenia z pomocÄ… wysokiej temperatury. Piekarnik wyposażony w tÄ™ funkcjÄ™ musi być wykonany z zastosowaniem specjalnych technologii i zbudowany tak, by być odpornym na wysokie temperatury, te bowiem podczas cyklu pyrolizy siÄ™gajÄ… nawet 500°C. Na skutek oddziaÅ‚ywania tak wysokiej temperatury, ponad dwukrotnie przekraczajÄ…cej temperaturÄ™ zwykÅ‚ego pieczenia, wszystkie resztki znajdujÄ…ce siÄ™ we wnÄ™trzu piekarnika – zarówno tÅ‚uszcz, jak i wszelkie inne zabrudzenia odpadajÄ… ze Å›cianek w postaci pyÅ‚u o wyglÄ…dzie popioÅ‚u. UsuniÄ™cie ich nastÄ™pnie z piekarnika nie nastrÄ™cza już żadnych trudnoÅ›ci.

JednÄ… z gÅ‚ównych zalet pyrolizy jest jej ogromna skuteczność. Wysokiej temperaturze nie sÄ… w stanie oprzeć siÄ™ praktycznie żadne zanieczyszczenia zarówno z odsÅ‚oniÄ™tych Å›cian, jak i zakamarków piecyka.

Do wad należy to, że cykl czyszczenia trwa stosunkowo dÅ‚ugo – od 1,5 do 3h (zależy od stanu zabrudzeÅ„ wnÄ™trza piekarnika), w jego trakcie zużywane sÄ… stosunkowo duże iloÅ›ci energii, na szczęście zabieg pyrolizy wystarczy przeprowadzać raz na 1-2 miesiÄ…ce.

Przed uruchomieniem cyklu pyrolizy z piekarnika należy usunąć wszelkie widoczne duże kawaÅ‚ki resztek jedzenia. JeÅ›li tego nie zrobimy, zostanÄ… one spopielone, ale przy okazji powstać mogÄ… spore iloÅ›ci czarnego dymu – lepiej tego uniknąć.

Piekarniki z katalizÄ…

AlternatywÄ… dla pirolizy jest kataliza. Piekarniki wyposażone w tÄ™ funkcjÄ™ posiadajÄ… w Å›ciankach specjalne, wymienne wkÅ‚ady katalityczne – majÄ… one porowatÄ… powierzchniÄ™, na której zanieczyszczenia z pieczenia osadzajÄ… siÄ™ w czasie regularnego użytkowania piekarnika (panele te same przyciÄ…gajÄ… zabrudzenia i resztki). WiÄ™kszość z takich resztek spala siÄ™ podczas zwykÅ‚ej pracy piekarnika, nie ma w efekcie koniecznoÅ›ci uruchamiania specjalnych programów czyszczÄ…cych.

JeÅ›li pojawiÄ… siÄ™ duże zabrudzenia, uruchomione zostaje tzw. dopalenie katalityczne, które w temperaturze 300-350 stopni dokonuje ich spopielenia.

Utrzymanie czystoÅ›ci w tego typu piekarniku jest bardzo proste, podobnie jak w urzÄ…dzeniach pyrolitycznych – po skoÅ„czonym pieczeniu wystarczy przetrzeć wnÄ™trze szmatkÄ… lub zwykÅ‚ym papierowym rÄ™cznikiem.

ZaletÄ… katalizy jest mniejsze niż w przypadku pyrolizy zużycie energii – nie ma bowiem koniecznoÅ›ci podgrzewania wnÄ™trza do aż 500 stopni Celsjusza.

GÅ‚ównÄ… wadÄ… konieczność cyklicznej wymiany wkÅ‚adów katalitycznych – te kosztujÄ… od 40 do 450 zÅ‚ (w zależnoÅ›ci od modelu kuchenni i producenta), jednak pojedynczy wkÅ‚ad powinien wytrzymać nawet ponad rok użytkowania. Należy je jedynie co jakiÅ› czas czyÅ›cić, niektórzy producenci pozwalajÄ… na myci ich w zmywarkach do naczyÅ„. Same wkÅ‚ady najczęściej sÄ… mocowane w Å›ciankach bocznych piekarnika, bywa też, że w Å›cianie tylnej.

Pyroliza czy kataliza?
Samoczyszczący piekarnik - duże ułatwienie dla każdego kucharza

Piekarniki z czyszczeniem parowym

Piekarniki z czyszczeniem parowym wykorzystujÄ… zjawisko hydrolizy – do przeprowadzenia cyklu czyszczenia potrzebujÄ… pojemnika z wodÄ… i odpowiedniego programu. Podgrzana woda zaczyna parować z pojemnika, obiegać wnÄ™trze piekarnika i zmiÄ™kczać znajdujÄ…ce siÄ™ tam trudne do usuniÄ™cia zanieczyszczenia. W odróżnieniu od pyrolizy i katalizy piekarnik z funkcjÄ… czyszczenia parowego nie zredukuje caÅ‚oÅ›ci zabrudzeÅ„ do popioÅ‚u, który potem Å‚atwo z wnÄ™trza piekarnika wymieść, tu nadal musimy myć Å›cianki, jednak zabrudzenia bÄ™dÄ… odchodzić od powierzchni znacznie Å‚atwiej niż w tradycyjnym piekarniku.

ZaletÄ… hydrolizy jest to, że nie wymaga ona podgrzewania piekarnika do temperatury wiÄ™kszej niż 150 stopni, dziÄ™ki czemu w procesie zużywa siÄ™ znacznie mniej energii niż w innych typach samoczyszczÄ…cych kuchenek. Przy okazji warto wspomnieć, że czyszczenia za pomocÄ… pary możemy użyć nawet wtedy, gdy nasz piekarnik nie posiada wbudowanej funkcji hydrolizy – wystarczy w jego wnÄ™trzu ustawić żaroodporne naczynie z wodÄ…, nagrzać piekarnik do 150 stopni i po kilku minutach intensywnego parowania wody wyÅ‚Ä…czyć go oraz ostudzić, nastÄ™pnie wykonać czyszczenie za pomocÄ… Å›ciereczki. Gdy z piekarnika przed czyszczeniem unosiÅ‚y siÄ™ nieprzyjemne zapachy, można do wody dodać kilka kropel soku z cytryny – zniweluje to nieprzyjemnÄ… woÅ„.

GÅ‚ównÄ… wadÄ… hydrolizy jest konieczność samodzielnego usuniÄ™cia zanieczyszczeÅ„ ze Å›cianek. Choć schodzÄ… one dużo Å‚atwiej niż przy tradycyjnym użytkowaniu, pewna praca musi jednak zostać wykonana.

Która z metod czyszczenia bÄ™dzie dla nas najlepsza?

Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji oraz od tego, jak użytkujemy piekarnik. Na przykład, jeżeli wykorzystujemy go wyłącznie do pieczenia ciast, to czyszczenie parowe w zupełności wystarczy, wtedy bowiem powstaje zdecydowanie mniej trudnych zanieczyszczeń. Jeśli jednak piekarnik służy do częstego przygotowywania potraw z mięsa, pizzy czy zapiekanek, zabrudzenia będą duże i tu warto rozważyć pyrolizę lub katalizę.

Najskuteczniejsza i wymagajÄ…ca najmniej pracy przy doczyszczaniu piekarnika bÄ™dzie zawsze pyroliza, jednak trzeba wziąć pod uwagÄ™, że z reguÅ‚y koszty piekarników wyposażonych w tÄ™ funkcjÄ™ sÄ… już na wstÄ™pie wyższe o kilkaset zÅ‚otych (choć zdarzajÄ… siÄ™ wyjÄ…tki i ciekawe promocje), wyższe bÄ™dÄ… także – ze wzglÄ™du na zużycie energii – koszty eksploatacji. Z drugiej strony brak nakÅ‚adów na specjalistyczne detergenty i mleczka do czyszczenia wnÄ™trza piekarnika może nam je, w nie tak znowu dÅ‚ugim czasie, zrekompensować. 

Tomasz Sławiński

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane