Jedną z pierwszych firm, która chce użyć zaawansowanych technologii do tworzenia produktów do swoich restauracji jest sieć KFC, która w tym celu nawiązała współpracę z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions, zajmująca się biodrukiem 3D. W ramach współpracy ma zostać opracowany sposób na biodruk popularnych nuggetsów z kurczaka – na razie w warunkach laboratoryjnych.
Druk jedzenia już za kilka miesięcy?
Celem projektu jest stworzenie popularnej potrawy w warunkach sztucznych – bez uboju zwierząt, ale z wykorzystaniem komórek zwierzęcych i roślinnych. Prace mają trwać dotąd, aż uzyskana konsystencja i smak będą mocno zbliżone do oryginału. Rosyjski partner KFC przewiduje, że pierwsze testy gotowego produktu mogą się odbyć jeszcze jesienią 2020.
Prosta drukarka 3D. Modele do druko biologicznego są o wiele bardziej skomplikowane.
Jeśli przedsięwzięcie się powiedzie, KFC zaoszczędzi sporo pieniędzy, zyska też środowisko naturalne: Firma szacuje, że emisje gazów cieplarnianych spadną 25-krotnie, natomiast ponad-100 krotnie zmniejszy się areał upraw rolnych koniecznych do prowadzenia działalności.
Biodruk w medycynie
Biodruk 3D nie jest pomysłem nowym i trwają obecnie prace zmierzające go do wdrożenia w kilku innych dziecinach – np. w medycynie, jednak tam natrafia to na ogromne problemy logistyczne i technologiczne, dlatego jeszcze wiele lat poczekamy na chociażby druk całych narządów, wydaje się jednak iż jest to kierunek, w którym będziemy zmierzać.
Źródło: The Verge
KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE