Nowoczesne technologie rewolucjonizują dziś także przestrzeń kulinarną, wprowadzając zaawansowane rozwiązania, które nie tylko upraszczają proces przygotowywania posiłków, ale również przyczyniają się do poprawy ich wartości odżywczej. Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D to przykład urządzenia, które łączy w sobie funkcjonalność i innowacyjność, oferując użytkownikom możliwość smażenia i grillowania bez użycia nadmiernej ilości tłuszczu. Dzięki zastosowaniu technologii szybkiego powietrznego ogrzewania ten model umożliwia przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw, zachowując jednocześnie ich naturalny smak i wartości odżywcze. Oto 10 powodów, dla których zakup tego urządzenia będzie dobrym wyborem dla naszej kuchni.
W erze cyfrowej rewolucji, gdzie tempo naszego życia wyznaczają błyskawiczne algorytmy, a codzienne zadania wymagają coraz większej efektywności, poszukiwanie technologicznych sojuszników staje się nieodzowne. Kuchnia, jako centrum domowego życia, również poddaje się tej transformacji. Coraz bardziej doceniamy wartość wspólnego przygotowywania posiłków i odkrywania nowych smaków, które pozwalają nam na chwilę zapomnieć o monotonii dnia codziennego. W tym dynamicznym świecie, urządzenia takie jak inteligentny multicooker Tefal Cook4meTouch Pro, mogą odmienić nasze kuchenne praktyki.
Multicookery to ciekawy pomysł na oszczędność czasu i zdrowe, dobrze przygotowane jedzenie, nawet jeśli nie mamy zbyt dużych zdolności kulinarnych. Nic dziwnego, że są coraz częściej wybierane i zaczynają stanowić realną konkurencję dla tradycyjnych kuchenek.
Kuchenka mikrofalowa znajduje się w prawie każdym domu i zwykle wykorzystywana jest do szybkiego podgrzewania zimnych potraw. Tymczasem są to urządzenia, które potrafią znacznie więcej niż tylko to. Niestety nie czytamy instrukcji a system oznaczeń na froncie, które wykraczają poza standardowe podgrzewanie, często ignorujemy. Warto to zmienić, gdyż urządzenia te mogą być realną pomocą w kuchni. Co oznaczają opisy na mikrofalówkach, wyjaśniamy w tym artykule.
Sezon grzybowy już w pełni: w lasach i zagajnikach można spotkać wielu grzybiarzy, a spore opady powodują, iż żniwa tego typu przysmaków mogą być bardzo obfite. Tak samo obrodziły w tym roku jabłonie i grusze. Tymczasem chyba nikogo nie trzeba przekonywać jak świetnym dodatkiem do wielu potraw mogą być suszone grzyby czy owoce, zwłaszcza wtedy gdy na świeże nie będzie już można liczyć.
Technika idzie do przodu, a producenci AGD ścigają się w tworzeniu urządzeń, które mają nam ułatwić życie w kuchni. Jednym z takich nowatorskich sprzętów jest Cook4me Touch marki Tefal, którego zadaniem jest bardzo szybkie przygotowywanie rozmaitych potraw, ale bez utraty wartości odżywczych i składników mineralnych. Sprawdziliśmy jak ten multicooker sprawuje się podczas codziennego gotowania. Zapraszamy do naszej recenzji.
Choć praktycznie każdy sprzedawany dziś w sklepach piekarnik, niezależnie od tego, czy zintegrowany w wolnostojącej kuchence, czy też do zabudowy, ma funkcję termoobiegu, to jednak rzadko jest ona używana prawidłowo lub w ogóle, a większość posiadaczy sprzętu tego typu w po prostu nie wie, co ona daje i jak działa. W tym tekście wyjaśnimy, jak i kiedy korzystać z termoobiegu, by uzyskać najlepsze efekty pieczenia.
Dbałość o kondycję fizyczną oraz zdrowe odżywianie, stały się w ciągu ostatniej dekady jednymi z najbardziej powszechnych i modnych stylów życia. Od niedawna do wysiłku fizycznego i odpowiedniej diety, dużą wagę zaczęto przykładać także do tego co pijemy, naukowcy zauważyli bowiem, że nawodnienie organizmu jest jednym z kluczowych wskaźników decydujących o naszym zdrowiu. Pojawiły się nawet urządzenia zwane jonizatorami wody. Do czego one służą i jakich korzyści możemy się po nich spodziewać, omówimy w tym artykule.
Blat z palnikami gazowymi lub płyta grzejna to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni (i całym domu). To tam codziennie przyrządzamy gorące posiłki, grzejemy też wodę na herbatę lub kawę. Jeszcze kilka lat temu w polskich domach dominowały tradycyjne rozwiązania gazowe, jednak od kilku lat dużą popularność zyskują płyty indukcyjne. Czy rzeczywiście jest to dobry kierunek, jak bardzo takie rozwiązanie faktycznie bardziej się opłaca?
Firma Solgaz wprowadziła na rynek bardzo interesujący i innowacyjny piekarnik z funkcją DUO. Pozwala on przygotować dwie różne potrawy jednocześnie - bez problemu mieszania się zapachów i w różnych temperaturach. Nowość polskiego producenta sprzętu AGD umożliwia ustawienie dwóch różnych trybów pracy, dopasowując program pieczenia do konkretnego dania.
Nie znam nikogo, kto by nie lubił chrupiących frytek. Jednak duża część z nas rezygnuje z tego przysmaku, ponieważ jest on wyjątkowo bogaty w kalorie, smażony w głębokim oleju a co za tym idzie niezdrowy. Tymczasem jest prosty sposób na to, by pogodzić smak z dobrą jakością i zdrowiem. To specjalny rodzaj frytkownicy, który pozwala opiekać bez użycia tłuszczu.
Jedzenie ugotowane na parze jest jednym z najzdrowszych. Przygotowane w ten sposób posiłki nie tracą korzystnych właściwości odżywczych, witamin i mikroelementów. Świetnie się też sprawdzają przy diecie odchudzającej, gdyż zazwyczaj mają zdecydowanie mniej kalorii niż potrawy smażone. Okazuje się, że by gotować na parze, nie jest potrzebny żaden skomplikowany sprzęt (np. parowar), wystarczy zwykła kuchenka mikrofalowa i odpowiednie naczynie.
Wakacje już w pełni, wielu z nas wyjedzie delektować się kontaktem z przyrodą. Nie musimy w tym czasie rezygnować z dobrego jedzenia. Oto przegląd gadżetów i urządzeń, które wspomogą nas w przygotowaniu smacznych i zdrowych posiłków w każdych, także tych plenerowych warunkach.
Po wakacyjnym grillu zostaje zwykle sporo jedzenia, które — by się nie zmarnowało — najłatwiej odgrzać w kuchence mikrofalowej. Tymczasem w internecie regularnie wraca dyskusja na temat szkodliwości podgrzewania posiłków w kuchenkach mikrofalowych. Pojawiają się, chociażby spekulacje, że potrawy podgrzane za pomocą mikrofal są groźne dla naszego zdrowia, a w najlepszym razie pozbawione walorów odżywczych i smakowych. Czy te zarzuty są słuszne? Postanowiliśmy sprawdzić.
Wypiekanie chleba w domu jest coraz powszechniejsze nie tylko w Polsce. Ten fakt wynika z rosnącej w społeczeństwach Zachodu mody na zdrowy tryb życia, a także z powodu wzrastających cen pieczywa. W domu możemy wypiec chleb bez szkodliwych konserwantów, dodatków takich jak spulchniacze czy niezdrowe, ale upiększające barwniki. Domowy chleb jest nie tylko smaczniejszy niż to, co znajdziemy na półkach sklepów, ale przede wszystkim bardziej naturalny.
Święta za pasem, w tych dniach będziemy gotować dużo więcej niż normalnie w ciągu roku. A gdyby tak spróbować metody kompletnie innej, zdrowszej i zarazem smaczniejszej niż tradycyjne sposoby przyrządzania posiłków?
AGD
Tech
Telewizory
Jak to zrobić?